De reguliere markt benadrukt niet genoeg waarom kinderen en volwassenen “schone” zonnebrandmiddelen moeten gebruiken. Daarom dachten we dat het een goed idee zou zijn om hierover een reflectie te maken. Hieronder hebben we twee experts op dit gebied uitgenodigd om hun kennis en ervaring te delen.

Nous avons invité deux experts dans ce domaine : 
Sophia Hatziantoniou, Ph.D. (SH Professor), Universitair Docent Farmaceutische Technologie aan de Universiteit van Patras
Britta John, (BJ Journalist), een ervaren Duitse journaliste en auteur van boeken over schoonheid en cosmetica, met jarenlange expertise in het segment van biologische cosmetica

1. Wat zijn de ingrediënten in een zonnebrandcrème die tegen de zon bescherming geeft?
De actieve ingrediënten van een zonnebrandcrème zijn de stoffen die bescherming bieden tegen het schadelijke ultraviolette (UV) licht. Deze stoffen worden UV-filters genoemd en zijn ingedeeld in twee hoofdgroepen: de chemische filters en minerale filters.
UV-filters werken op een of meer van de volgende manieren:
• absorptie van UV-B straling
• verspreiding van invallende straling
• versnelling van melaninevorming door toepassing van fotodynamische stoffen

2. Wat zijn de chemische filters?
Chemische ultraviolette filters omvatten p-aminobenzoëzuurderivaten (p-aminobenzoëzuur), salicylzuurderivaten (salicylzuurfenolester en salicylzuur 3,3,5-trimethylcyclohexylester), kaneelzuur en polymere materialen.
Stoffen in deze categorie hebben vanwege hun moleculaire structuur, waaronder aromatische ringen en carbonylen, het vermogen om hoogenergetische UV-straling te absorberen en af te geven als straling met lagere energie zonder significante verandering in hun molecuul te veroorzaken.

3. Wat zijn de minerale/natuurlijke filters?
Minerale/Natuurlijke zonnefilters (zinkoxide en titaniumdioxide) zijn mineralen van natuurlijke oorsprong. Ze werken door de invallende UV-straling te reflecteren of te verstrooien. Deze filters, hoewel moeilijk te formuleren in esthetisch aangename producten, hebben niettemin de voorkeur omdat ze zeer goed worden verdragen wanneer ze op de huid worden aangebracht.

4. Wat is het verschil tussen het gebruik van chemische filters versus mineraal/natuurlijk?
Chemische UV-filters die zeer lipofiel zijn, kunnen gemakkelijk de huid binnendringen en kunnen verschillende bijwerkingen veroorzaken, zowel actueel (acne, irritatie) als systematisch (hormonale verstoorders). Vanwege hun werkingsmechanisme zijn sommige UV-filters van deze categorie chemisch onstabiel omdat ze fotochemische degradatie ondergaan die de geboden bescherming in gevaar brengt.
Aan de andere kant dringen minerale UV-filters niet door de huid, maar zijn ze ingebouwd in de buitenste lagen van het stratum corneum en vormen ze een beschermend schild tegen UV-licht.

5. Hoe wordt zinkoxide als veiliger beschouwd dan titaniumdioxide onder de fysieke filters?
Zinkoxide en titaniumdioxide werken door het absorberen en verstrooien van UV-licht. Beide zijn effectief in het blokkeren van UVB-licht. Wat UVA betreft is licht titaniumdioxide slechts gedeeltelijk effectief daar het alleen korte UVA-golflengten blokkeert (UVA II), en bijna volledig ondoeltreffend tegen lange UVA-golflengten (UVA I). Integendeel, zinkoxide biedt een breed spectrum bescherming omdat het het hele bereik van UVA-licht volledig blokkeert (Fig. 1). Dit is de reden dat verschillende zonnefilters kunnen vertrouwen op het gebruik van uitsluitend zinkoxide als UV-filter om voldoende breedspectrumbescherming te bieden. Zonnebrandmiddelen die titaniumdioxide gebruiken, moeten dit combineren met andere UV-filters, hetzij chemisch of zinkoxide, om de juiste bescherming te bereiken, aangezien zonnefilters die alleen titaniumdioxide als UV-filter gebruiken, door UVB schade effectief zullen voorkomen, maar UVA veroorzaakte schade toelaten
De laatste tijd komt titaniumdioxide in de schijnwerpers met vragen over de veiligheid ervan, met name op nanoschaal. In Europa moeten cosmetica die nanotitaandioxide bevatten dienovereenkomstig worden geëtiketteerd.
De Europese Unie is ook van plan om het gebruik als levensmiddelenadditief te verbieden
VIVAIODAYS Turmeric, Onze Kurkuma Zonnebrandcrème bevat alleen Geen Nano Mineraal Zinkoxide Filter



6. Wat is de UVB UBA- en IR-bescherming?
Zonnestraling die de aarde bereikt, bestaat voornamelijk uit Ultraviolet (UV), zichtbaar (Vis) en infrarood (IR) licht (Fig.2) 

De hoeveelheid UV-straling die onze huid bereikt, hangt af van vele factoren, zoals het seizoen van het jaar, het uur van de dag, de geografische locatie en het weer, hoewel een vrij aanzienlijk percentage de wolken kan binnendringen (tabel 1)
Van sommige van dit licht is bekend dat ze aanzienlijke huidbeschadiging veroorzaken. Met name UV-stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering (UVA) of kanker (UVB). Sommige wetenschappers hebben IR ook in verband gebracht met ontstekingen, verlies van hydratatie van de huid en afbraak van collageen en elastine.
Om de schadelijke effecten van straling te voorkomen, moeten we de huid die direct wordt blootgesteld, beschermen. Een van de beste manieren om onze huid te beschermen, is het regelmatige gebruik van zonnebrandmiddelen die goed zijn ontworpen om effectief te zijn.

7. What is Broad Spectrum protection?
The solar radiation that reaches the surface of the earth after being filtered by the intact atmosphere, is in general beneficial. The overexposure in specific wavelengths like UV radiation, is known to be responsible for causing several severe damages. In order to enjoy only the benefits of a day in the sun we need to protect our skin from all the harmful radiation. Broad spectrum protection is provided by the really effective sunscreens that fully protects against all harmful wavelengths (UVB, UVA, IR).

VIVAIODAYS Turmeric, Onze Turmeric zonnecrème beschermt tegen UVA UVB en IR


8. SPF 30 vs SPF 50
Sun Protection Factor (SPF) is related to the amount of UV radiation that is been blocked by the sunscreen (Fig. 3).

As it is depicted in Figure 3, a sunscreen with SPF 30 is considered an adequate choice since it provides effective protection of the skin, while at the same time prevents its unnecessary contact with unnecessary extra amount ingredients.

9. Wat zijn de verschillen tussen de Amerikaanse zonnebrandmiddelen en de Europese zonnebrandmiddelen?
Zonnebrandmiddelen die in de Europese Unie (EU) worden geplaatst, worden beschouwd als cosmetica en worden gereguleerd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onder de cosmeticaverordening (EG nr. 1223/2009).
In de Verenigde Staten zijn zonnebrandmiddelen gereguleerd als vrij verkrijgbare medicijnen vanwege de erkende voordelen voor de volksgezondheid van het gebruik ervan medische claims zijn toegestaan, zoals "om zonnebrand te helpen voorkomen" of "om het risico op huidkanker te verminderen". En vroege huidveroudering” veroorzaakt door de zon. Als geneesmiddel moeten zonnefilters een aantal tests doorstaan voordat ze op de Amerikaanse markt komen.

VIVAIODAYS Turmeric, οnze Kurkuma Zonnebrandcrème voldoet aan zowel de Amerikaanse als de EU-normen
 

10. Wat is de ideale hoeveelheid zonnebrandcrème om aan te brengen?
Belangrijker dan het SPF-nummer is de juiste hoeveelheid zonnebrandmiddel. Om de aangegeven zonbeschermingsfactor te bereiken, moet u het product royaal aanbrengen - en veel mensen gebruiken minder dan zou moeten. De algemene regel: ongeveer een halve theelepel product voor je gezicht en hals en ongeveer twee tot drie eetlepels voor het lichaam geven je de nodige bescherming. 

11. Wat maakt een zonnebrandcrème NIET koraalrifveilig?
De zonnefilters die we gebruiken voor onze bescherming tegen het UV-licht, wassen zich af elke keer dat we in contact komen met water. Wanneer we in de zee, rivier, meer of het zwembad zwemmen en wanneer we douchen, komen de ingrediënten van de zonnebrandcrème in het water terecht. Sommige ingrediënten van de zonnebrandproducten en in het bijzonder sommige UV-filters worden verantwoordelijk geacht voor het schadelijke leven in zee in het algemeen, dat groene algen, koralen, mosselen, zee-egels, vissen en zeezoogdieren aantast. De UV-filters waarvan is beweerd dat ze schadelijk zijn voor het leven in zee, behoren tot de chemische groep (Tabel 2), terwijl zonnefilters die minerale UV-filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide bevatten, als veilig worden beschouwd voor het leven in zee wanneer ze worden gebruikt in hun conventionele (niet -nano) deeltjesgroottes.

VIVAIODAYS Turmeric, οnze Kurkuma zonnecrème bevat alleen No Nano Minerale zink oxide filter


12. Wat is het belang van een zonnebrandcrème die waterafstotend is?
Zelfs zonnebrandbescherming heeft een vijand, en dat is vocht. Of je je nu in het zweet werkt tijdens het hardlopen in het park, in een zwembad duikt of in de oceaan zwemt - water zal ervoor zorgen dat het zonnebrandproduct afslijt, waardoor de huid wordt blootgesteld aan schadelijke UV-stralen. Waterbestendige zonnebrandcrème blijft iets langer op een natte huid zitten, waardoor de huid beschermd blijft. Per algemene definitie moet waterbestendige zonnebrandcrème 40 minuten in het water effectief blijven. Dan moet u het product opnieuw aanbrengen.

VIVAIODAYS Turmeric, Onze Kurkuma Zonnebrandcrème is Waterbestendig


13. Een spray zonnebrandcrème is makkelijker aan te brengen maar is het ook veiliger? Wat is de implicatie van de ingrediënten die zijn gebruikt om er een spray van te maken? 
A spray zonnebrandcrème is gemakkelijk aan te brengen, maar er zijn verschillende nadelen aan dit soort producten. De hoeveelheid van elke toepassing kan niet gemakkelijk worden gecontroleerd, omdat deze niet visueel kan worden gedetecteerd. Een andere belangrijke vraag is dat de galenische vorm (spray) van deze producten wat een verhoogd contact van het organisme gemakkelijk maakt door inademing van verschillende ingrediënten van de formule.

14. Waarom en wat voor soort zonnefilters laten een witte waas achter wanneer ze worden aangebracht? Hoe het wit effect te minimaliseren?
Mineral UV-filters bestaan uit vaste deeltjes die onoplosbaar zijn in de meeste oplosmiddelen die worden gebruikt voor plaatselijk aangebrachte producten. De grootte van deze deeltjes is een belangrijk kenmerk dat de eigenschappen van het eindproduct beïnvloedt. De deeltjesgrootte van conventionele ingrediënten is meestal meer dan 0,2 μm Zonnebrandmiddelen met minerale UV-filters hebben meestal een dikke textuur en voelen zwaarder aan tijdens het aanbrengen op de huid. Het is ook bekend dat ze een witachtige tint op de huid achterlaten die esthetisch onaangenaam kan zijn.
De gebruikelijke manier om dit witzweemeffect te minimaliseren, is de vervanging van het ingrediënt door de conventionele deeltjesgroottes, met nanodeeltjes (<100nμ) van hetzelfde materiaal. Het gebruik van nanodeeltjes gaat echter vaak gepaard met verschillende ongewenste effecten, zowel in levende organismen als in het milieu.
De meest moderne benadering is het gebruik van hulpingrediënten (hulpstoffen) om de smeerbaarheid van de zonnebrandcrème op de huid te verbeteren. Dergelijke ingrediënten kunnen verschillende oliën en boters zijn, bij voorkeur van natuurlijke oorsprong, om de verdeling van zinkoxide tijdens het aanbrengen te vergemakkelijken, zodat er geen witte waas op het huidoppervlak achterblijft.
VIVAIODAYS Turmeric, . Onze Kurkuma Zonnebrandcrème bevat een mix van natuurlijke/biologische duindoorn-, olijffruit-, jojobazaad- en zonnebloemolie, evenals sheaboter om de smeerbaarheid van zinkoxide in de huid te verbeteren zonder witte zweem achter te laten

15. Wat is het belang en de keerzijde van het gebruik van geen nano-zinkoxide?
Nanomaterialen zijn effectiever als het gaat om UV-absorptie en zijn ook veel transparanter dan de pigment-grade mineralen, waardoor het ghosting-effect wordt geëlimineerd. Maar nanomaterialen roepen een groot aantal gezondheids- en milieuproblemen op. Het gebruik van deze microscopisch kleine deeltjes is controversieel, omdat ze mogelijk de huid binnendringen en de diepere weefsellagen bereiken. Nanodeeltjes komen voor in afvalwater en in het milieu, waar ze nadelige effecten kunnen hebben. Kortom, de langetermijneffecten van nanodeeltjes op gezondheid en milieu moeten nog wetenschappelijk worden bepaald. Daarom is VIVAIODAYS-zonnebrandcrème geformuleerd zonder nano-zink oxide. 

VIVAIODAYS Turmeric, Onze Kurkuma Zonnebrandcrème bevat alleen Geen Nano Mineraal Zinkoxide Filter

16. Hoe vaak moet u zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen?
U moet de zonnebrandcrème het minst zo vaak opnieuw aanbrengen als op het product staat aangegeven. Maar vergeet niet dat zonnebrandcrème ook afsmeert op je kleding of handdoek, verdund wordt door zweten of gedeeltelijk afwast in water. Breng dus minstens om de twee uur opnieuw aan. Maar zelfs als u zich opnieuw behandeld, verlengt u de werkzaamheid van de SPF niet - ofhoe lang u in de zon kunt zijn zonder zonnebrand te krijgen.